Sådan støtter du barnet

Selvom man er vant til at tale med børn, kan det være svært at starte en samtale om en forælders psykiske sygdom med et barn. Det er et svært emne, og man kan være bange for at sige noget forkert, have forkerte antagelser eller gøre noget værre.

Som fagperson kan du gøre en stor forskel – det ved man. Du er en betydningsfuld voksen, som er en stor del af børnenes hverdagsliv, og man ved, at det gør en stor forskel for børn, der vokser op i svære vilkår, at have en anden betydningsfuld voksen at tale med.

Som fagperson er det almindeligt at bekymre sig om at stille barnet forkerte spørgsmål eller bevæge sig ud i samtaleemner, som man føler sig utryg ved at tale om. HUSK – du kan ikke gøre situationen værre. Hvis du tager fejl, kan du altid trække dig. Spørg hellere en gang for meget end for lidt, for det har store konsekvenser for et barn, der vokser op uden at få hjælp.

Hvordan støtter du barnet?
Det forklarer fagkonsulent og børnegruppeleder i Psykiatrifonden, Tina Mastrup, i denne video:

Inviter til snak og kontakt +
Hold fast i, at du er en betydningsfuld voksen i barnets liv, som kan gøre en forskel +
Børn har brug for, at en voksen tager ansvar og initiativ til kontakt +
Børn har brug for en vedholdende, nysgerrig og oprigtig interesse +
Børn har brug for tid og en voksen, de kan regne med +

Plakat: Det har barnet brug for!

Denne plakat hjælper dig til at huske, hvordan du bedst hjælper børn som pårørende til forældre eller søskende med psykisk sygdom

Aftalebrev: Brev til min vigtige voksen

Denne skabelon hjælper dig og barnet til at systematisere den støtte barnet har brug for.