Kombu tilbyder nu gratis opkvalificering af fagmedarbejdere

Vil du være i stand til at støtte børn i familier med psykisk sygdom? Og få viden, rådgivning og værktøjer til arbejdet? Så kan du nu få en gratis ’Faglig Fyrtårn-uddannelse’ ved Kombu – Det Nationale Kompetencecenter for Børn og Unge i familier med psykisk sygdom.

Faglig fyrtårn bred

25 % af børn mellem 0 og 18 år vokser op med en forælder, der i kortere eller længere perioder er ramt af en psykisk sygdom. Og 15 % af alle børn i Danmark får selv stillet en psykiatrisk diagnose, inden de fylder 18 år. Disse to forhold kalder tydeligt på, at der må gøres noget. For selvom det at vokse op i et hjem med psykisk sygdom i sig selv udgør en risikofaktor for selv at udvikle psykisk sygdom, så kan meget heldigvis forebygges, hvis det opdages i tide, og der sættes ind med rette støtte til barnet og familien. Og her kan du som fagperson med den rette viden gøre en kæmpe forskel!

Kombu har indtil nu samarbejdet med en række kommuner om bredere tiltag, der har hjulpet kommunerne til at opspore og iværksætte indsatser for børn og unge i familier med psykisk sygdom. I 2022 går vi nu bredere ud og tilbyder opkvalificering til enkeltenheder såsom daginstitutioner eller skoler. Men denne opkvalificering vil I på jeres enhed kunne få et særligt fokus på pårørende børn og unge. Kombu er indtil udgangen af 2022 finansieret af satspuljemidler, hvorfor vi i den periode kan tilbyde gratis opkvalificering til fagpersoner.

Som deltager på Faglig Fyrtårn-kurset får du:
Kurset forløber over to dage, hvor hver dag har forskellige temaer, hvorefter du er uddannet Fagligt Fyrtårn. På kurset får du b.la.:

  • Viden om diagnoser, psykisk sygdom og dennes påvirkning af forældreevnen.
  • Kendskab til forskning om børn og unge, som vokser op med forældre og/eller søskende med psykisk sygdom.
  • Viden om hvordan det er at vokse op i en familie med psykisk sygdom samt barnets/den unges behov for information om sygdom og behandling.
  • Viden om pårørende børn og unges reaktioner og behov – herunder tegn på mistrivsel.
  • Kendskab til undersøgelse omhandlende indsatser og arbejdsgange for målgruppen i kommunalt regi.
  • Viden om konkrete redskaber til fagfolk, der kan anvendes i dialogen med det pårørende barn/unge samt i dialogen med forældre.
  • Viden om og indføring i konkrete redskaber til arbejdet med målgruppen - som har såvel et forebyggende som intervenerende sigte.
  • Efter kurset deltager kursusdeltagerne i et opsamlende møde online a 2 timers varighed.
  • I Kombu tilbyder vi støtte og vejledning til jeres enhed, så i kan komme godt i gang med arbejdet.

Hvilke kriterier er der for at deltage i kurset

  • Man kan sende op til to medarbejdere afsted på Faglig fyrtårn-uddannelse. Disse medarbejdere må til daglig gerne have en vejledende funktion over for kollegaer såsom AKT-lærere eller lignende
  • Inden kurset skal kursusdeltagerne sammen med deres daglige leder deltage i et to timers online opstartsmøde. På dette møde vil vi drøfte hvordan I lokalt kan arbejde med børn i familier med psykisk sygdom
  • Alle medarbejdere på jeres enhed skal desuden gennemgå en opkvalificering via e-learning, som kan gennemføres på 45 minutter, og som i dag ligger på Kombu.dk.

Du kan læse mere og tilmelde dig uddannelsen gratis her.