Ny rapport om Opsporing af pårørende børn til patienter i voksenpsykiatrien

I Danmark lever omkring 310.000 børn med forældre med psykisk sygdom. Det er en særlig udsat børnegruppe, som er i markant øget risiko for mistrivsel, og som har sværere opvækstvilkår end deres jævnaldrende.

Rapport, Spørg mere, Opsporing af pårørende børn til patienter i voksenpsykiatrien

Hvordan kan vi hjælpe børn af forældre med psykisk sygdom? 

Rapport, Spørg mere, Opsporing af pårørende børn til patienter i voksenpsykiatrien

Børn af forældre med psykisk sygdom er en særlig udsat gruppe, som har større risiko for mistrivsel, anbringelse, kriminalitet og selv at udvikle en psykisk sygdom. Alligevel får de fleste af disse børn ingen hjælp til at håndtere deres situation. Det er både til skade for børnene selv og for samfundet.

Derfor er det vigtigt, at vi opsporer og støtter disse børn tidligt og effektivt. Men hvordan gør vi det bedst? Hvem har ansvaret for at hjælpe dem? Og hvad kan vi lære af andre lande?

Det sættes der fokus på i en ny rapport fra Spørg Mere, et partnerskab mellem Børns Vilkår, Psykiatrifonden og Ole Kirk’s Fond.

Rapporten afdækker, hvordan voksenpsykiatrien i Danmark arbejder med opsporing af børn af forældre med psykisk sygdom, og hvad der kan gøres bedre.

Ingen specifik lovgivning om opsporing og støtte til pårørende børn.

Rapporten viser, at der ikke i dansk ret er specifikke regler om opsporing og støtte til børn som pårørende, herunder børn af forældre med psykisk sygdom. Der er dog en række love og regler, der har indflydelse på, hvordan børnene kan opspores og få støtte og hjælp. Det gælder bl.a. regler i serviceloven og sundhedsloven.

Ifølge sundhedslovgivningen er regionerne generelt forpligtede til at støtte og hjælpe børnene. Men rapporten viser også, at der ikke findes specifikke regler, som fastsætter procedurer eller forpligter regionerne til at tilrettelægge pårørendeindsatser, når børn og unge er i mistrivsel eller i risiko for mistrivsel som følge af forældrenes psykiske sygdom.

Det betyder, at regionerne – med afsæt i bl.a. Sundhedsstyrelsens anbefalinger – som udgangspunkt selv tilrettelægger deres pårørendeindsatser. Det omfatter også indsatser i voksenpsykiatrien for børn og unge, der er pårørende til forældre med psykisk sygdom.

Fakta fra rapporten

  • Ca. 310.000 børn i Danmark vokser op i familier, hvor enten mor eller far har en psykisk sygdom eller et misbrug. Det svarer til omkring 25% af børnene i denne aldersgruppe. 
  • Børn af forældre med psykisk sygdom har større risiko for mistrivsel, anbringelse, kriminalitet og selv at udvikle en psykisk sygdom.
  • Der er ikke specifikke regler om opsporing og støtte til børn som pårørende, herunder børn af forældre med psykisk sygdom, i dansk ret. 
...

 

Læs mere